HÅR
Är trådformiga proteinutväxter från hårsäckar i huden hos däggdjur. Håret har olika funktioner hos olika arter; bland annat kan det skydda mot höga eller låga temperaturen i omgivningen, minska friktionen (t.ex. i armhålorna), användas som kännselspröt (morrhår), skydda mot UV-ljus eller fungera som försvar mot fiender (igelkottens taggar). Hos andra djur än människor kallas håret ofta för päls. Hästar har man som används vid stråtillverkning och möbelstoppning där det brukar kallas tagel. Huvudkomponenten i hår är keratin. Keratiner är proteiner långa kedjor med aminiosyror.
Människans hår består till största delen av proteinet a-keratin.
Huvudhår är det hår som växer på huvudet vilket är det mest framstående på de flesta människor. Huvudhårets främsta uppgift är att skydda skalpen från UV-strålning, vilket förklarar varför människor i heta, soliga klimat har tätt, krulligt hår. Det genomsnittliga antalet hårsäckar hos människor är 100 000, dessa växer på skalpen som har en genomsnittlig yta på 770 cm². Avsaknaden av huvudhår kallas alopeci kallas vanligen (flint-) skallighet. Huvudets hår skyddar dock mot UV-ljus och kyla men antropologer spekulerar om att den funktionella signifikansen av långt huvudhår är obefintlig och att det är en biprodukt av sekundärt naturligt urval (kanske till följd av sexuell selektion)då långt hår är ett tecken på hälsa och god nutritionell status. Huvudhåren har långa tillväxtperioder och en individuell hårsäck producerar endast ca 20 hår under en persons livstid. Om håret blir rakt eller krulligt beror på hårsäckens form, raka hårsäckar ger rakt hår medan böjda ger krulligt. Detta är genetiskt förprogrammerat men kan ändras med tiden.
I normala fall har en människa cirka 80 000 - 160 000 hårstrån över hårbotten och oftast tappar man upp till 100 stycken per dag.
Genomsnittligt arbetar 85 % av alla hårsäckar medan 15 % vilar. Håret tunnas ut när allt fler hårsäckar går i en för tidig eller förlängd vila. Detta kan ske vid sjukdom eller andra påfrestningar, såsom stress. Antalet arbetande hårsäckar blir även mindre ju äldre man blir.
Håret på huvudet växer ca 1 cm i månaden, varierar från person till person.
TYPER AV HÅR: De olika lagrena i ett hårstrå. Människor har tre olika typer av hår: Lanugohår: de fina hår som täcker nästan hela kroppen hos foster. Vellushår: de korta, tunna hår som växer på hela kroppen och som ser ut som "persikoludd". Terminalhår: fullt utvecklat hår som generellt är mycket längre och som är tjockare och strävare än vellushår.
Genomsnittligt antal huvudhår
(vita amerikaner)
Hårfärg | Antal hår | Diameter på hårstråna |
Blond | 146 000 | 17 till 51 mikrometer |
Svarthårig | 110 000 | 64 till 100 mikrometer |
Brunhårig | 100 000 | varierar |
Rödhårig | 86 000 | varierar |
Lanugohår
Lanugohår är små fina hårstrån som förekommer hos foster. De kan även återuppstå i samband med ätstörningar som ett sätt för kroppen att hålla värmen trots bristen på underhudsfett.
Hår och åldrande
Äldre personer tenderar att utveckla grå hår eftersom pigmentet i håret går förlorat och håret blir mer färglöst. Grått hår brukar räknas som ett kännetecken på den normala åldringsprocessen. Åldern då man börjar få grå hår varierar men nästan alla över 75 år har grått hår, män brukar generellt få grå hår tidigare än kvinnor. Det hävdas ofta att hår och naglar växer under flera dagar efter döden.Detta är en myt att det ser ut som tillväxt beror på dehydrering vilket leder till att huden drar sig tillbaka vilket gör naglarna och håret mer framträdande.
"Tänk på att vårda håret rätt och på vad du använder i håret. Hårsnoddar med metall och klämmor med vassa kanter skadar håret, välj mjuka och släta håraccessoarer"
-
Vill du läsa mer om hur kroppen åldras? TRYCK HÄR!
Patologiska komplikationer på hår
Det finns flera sjukdomstillstånd som påverkar håret, till exempel alopecia areata. Kemoterapi vid cancerbehandling leder ofta till håravfall då cellerna i hårbotten delar sig ofta liksom cancercellerna som behandlingen riktar in sig på. Lanugohår på underarmarna kan vara ett tecken på anorexia nervosa. Gifter kan lagras i hårstrån i åratal och i rättsmedicinska undersökningar kan man bland annat se om en person utsatts för arsenik.
Hårsäckarna tränger långt ner under huden till blodkärlen. Där hämtar håret sitt syre och alla sina viktiga närningsämnen. Friskt hår år du beroende av en bra näringsbalans och en frisk blodcirkulation. Då får hårbotten tillgång till de korrekta pigmenten och oljorna som gör att det hår också kommer att tillgång till dem.
En hälsosam livsstil innebär också ett friskare hår. Sköter vi om oss, påverkas håret possitivt och får hår med lyster. I dagens snabba tempo drabbas vi allt oftare av överdriven stress, näringsfattig mat och utebliven motion som är allt annat än hälsosamt för håret och det syns. Viktigt är även att få tillräckligt med sömn. Men det är inte för sent, efter två till tre månader med en ny hälsosammare livstil kommer även resultatet att märkas på ditt hår. Att äta ordentligt är av stor vikt och en balanserande kost, med mycket frukt, grönsaker, grovt bröd, rotfrukter, fisk och ägg är bra för ditt hår. Behandla ditt hår med sunt förunft och omsorg. Det är vetenskapligt bevisat att att en sund livstil resulterar i att håret håller sig fräscht och friskt. Håret är en bra vägvisare på hur vi mår. Sambandet mellan vår livstil och hårets hälsa är tydligt.
ett tips att du masserar din hårbotten ett par minuter minst en gång i veckan. Gärna före schamponerning. Resultatet av hårbottenmassage är att håret växer bättre och blir friskare eftersom man får igång sin blodcirkulation. Massera med fingertopparna och använd inte dina naglar. Gör cirkelrörelser och börja med nacken och jobba dig uppåt mot mitten av håret. När hårbotten känns varm är du klar.
Tips för fett hår
Undvik att tvätta håret dagligen. Vid fett hår är talgkötlarna överstimulerade och utsöndrar mer fett än normalt. Att dagligen tvätta håret skapar en ond cirkel. Tvätta istället håret var 3:e dag i kallt vatten, så slutar håret att producera så mycket fett. Men det kommer att ta lite tid innan fettbalansen i håret återanpassas. Använd ett torrschampo då du tycker det börjar bli fett. Ett tips är att ha håret uppsatt för då syns det inte att det är fett.
Ett annat problem med regelbunden rengöring är att hårrötterna binder mycket fett medans resten av håret blir fråntagen sin dos av olja. Detta leder till att hårtopparna blir både torra och spröda. Vårt tips är då att man använd ett milt pH-balanserat schampo och tvätta håret utan att vidröra hårbotten för mycket.
Tips för torrt hår
Ett torrt hår behöver få näring inifrån, ett balsam som bara sköljer ut kommer inte att göra jobbet. Använd ett intensivt fuktgivande schampo som rengör håret. Undvik att överdrivet gnugga in schampot i hårbåtten (vilket kommer att skada håret ännu mer). Använder du balsam passa på att kamma/borsta igenom håret innan du sköljer ut det. Fördelen att kamma igenom håret med balsam i är att det är enklare att reda ut. Efter schamponering & balsamerning följ med en varm oljeinpackning. Värme öppnar upp fjällskiktet i håret, vilket gör det möjligt för fuktighetskrämer att penetrera in i håret. Resultatet blir enastående, men ha tålamod. ger Använd in en mousse på torrt hår, det kommer att både se och kännas tråkigt. Använd istället en hårfön i kombination med en förtjockning lotion.
Sammanfattning för att bekämpa torrt hår:
1) Använd rätt schampo, utan att gnugga för intenstivt i hårbotten
2) följ upp med balsam och kamma ut håret när balsamet sitter i
3) Ta sedan en varm oljeimpacking
4) Använd en fukthetskräm
Tips för tunt hår
Om hårförlängning inte är ett alternativ, så finns det en mängd volymprodukter för hår som schampo, balsam och inpackingar mm. Schampon som ger extrem volym fungerar bra och det gör även håret mer kontrollbart. Undvik sådant som sliter på håret som färgning, blekning, och styling utan värmeskydd.